-->

Thursday, December 13, 2007

Winter Sonata versi London

Bismillah..

I just arrived from my english school (Sels College) at Covent Garden. It was a long journey and i feel so tired. I spent about one hour in the bus that usually take just half an hour by tubes. Travel by bus in London is cheaper than travel by tubes. I have to use an oyster card to make the tickets more cheap. Just pay two pounds per day and you can get anywhere in London with any bus at any time. I can count just with my right hand, how many times that I had using the tubes. Only for the insistent situations. It's too expensive to me.

This Friday could be the last class for me in Sells College. The school will close awhile for the cristmas and the new year holiday until 7 January 2008. I have been learning there about two months. It was happened very fast. This is my first time I have learning English serously in my life. I'm excited and I hope I can attends the class yet (if possible : money and time) in the next semester. I think, learning English in a small group with the briliant teacher are the right way for me to improve the language. It would be an exciting memory that I will remember it always.

Masa Yang Berbaki...

Masa berlalu begitu pantas. Sedar tidak sedar, tahun 2007 hampir sampai ke penghujungnya. Ini bermakna masa untuk saya berada di sini juga sudah tidak lama lagi. Bos saya sudah mula mencari pengganti saya dan 2 orang rakan sekerja yang akan turut pulang pada awal 2008 nanti.

Di luar sana cuaca semakin bertambah sejuk. Saya rasa mungkin telah melebihi paras beku kerana kereta-kereta sudah kelihatan bewarna putih akibat air yang membeku. Pagi tadi saya saksiakan padang di hadapan rumah juga sudah bewarna putih. Mungkin itu tanda cik salju akan tiba. Kalau bernasib baik kata kawan-kawan saya, mungkin saya akan dapat berjumpa dengan cik salju tahun ini. Di london akhir-akhir ini agak sukar untuk melihat cik salju turun. Mungkin ini adalah antara kesan-kesan 'global warming' yang hangat diperdebatkan di sini mutaakhir ini.

Cuti krismas yang bakal tiba nanti menjanjikan kesibukan tahap maksimum. Beberapa program bakal dirancang antaranya program bersama dengan adik-adik remaja yang bakal menempuhi alam taklifan (baligh) dan rancangan untuk penubuhan sekolah hujung minggu untuk anak-anak melayu Islam di North London (tidak seperti Manchester, Birmingham dan beberapa tempat lain yang sudah mempunyai 'Malaysian School' nya sendiri). Jika benar berjalan program itu nanti ada kemungkinan saya terpaksa bersiap lebih terperinci lagi untuk berkomunikasi dengan adik-adik dalam bahasa Inggeris. Kalaulah ada orang lain..sebenarnya saya lebih suka membantu dari merancang dan mengemudi.

Tazkirah Mingguan Dengan Surah Luqman

Sudah dua minggu tazkirah ditambah dengan tafsiran beberapa ayat dari Surah Luqman. Biasanya hanya sebagai selitan untuk pengajian hadis. Namun 2 minggu ini tajuk 10 wasiat Luqman kepada anak-anaknya di dalam ayat 12-19 cukup memberangsangkan. Akhirnya pengajian hadis terhenti seketika.

Kebiasaannya, saya akan bawa konsep perbincangan di dalam tazkirah mingguan tersebut. Saya tidak suka bercakap seorang diri. Takut-takut pendengar akan tertidur dan lebih teruk lagi jika saya pula yang tertidur. Hasil perbincangan dan lontaran idea dari seluruh hadirin sebenarnya amat-amat saya nantikan. Masing-masing melontarkan permasalahan dan cadangan penyelesaian dalam persoalan pendidikan terhadap anak-anak. Luqmanul Hakim menanamkan di dalam diri anaknya sifat rasa bertuhan, hormat ibu bapa, menjaga ibadah solat, ajak kebaikan dan mencegah kemungkaran, sabar dan beberapa akhlak yang dianjurkan di dalam hubungan sosial.

Di sana dilontarkan beberapa persoalan antaranya ; Ketika kita kejut anak kita bangun dari tidur, apa lafaz pertama yang kita ajukan kepada anak kita? Ia mungkin : (1) Bangun mandi dan gosok gigi, dah lewat ni. (2) Bangun, sekolah dah lewat ni. (3) Bangun, sarapan dah siap. Tetapi berapa ramai yang mengatakan : bangun dah lewat ni, waktu subuh dah nak habis. Ia nampak simple namun itulah dia kekuatan yang mahu dipasakkan di dada anak-anak kita. Pagi harinya bermula dengan ingatan dan patuh tunduk kepada Tuhannya. Kadang-kadang kita lebih risau anak kita lewat ke sekolah dari lewat tunaikan solat subuh.

Minggu ini tazkirah akan disambung lagi dengan dengan tiga wasiat Luqmanul Hakim yang berbaki. Majlis mingguan ini bertambah ceria denagan pertambahan beberapa orang ahli baru seperti Prof. Abang Kamarul dan isteri serta Abang Ali, former Petronas cari gali. Idea dan pandangan mereka menambahkan lagi pengalaman saya. Sebenarnya, saya banyak belajar dari mereka bukan saya yang mengajar mereka. Saya hanya bercakap sedikit sahaja selebihnya terbuka kepada ahli dan hadirin yang hadir.

Antara Rahsia Majlis Pertunangan & Perkhabaran Majlis Perkahwinan.

Rasulullah S.A.W. bersabda yang bermaksud;. "Umumkan perkahwinan dan rahsiakan pertunangan".

Maksud hadis di atas adalah kita digalakkan untuk merahsiakan pertunangan dan mengumumkan perkahwinan yang bakal dilangsungkan. Hubungan pertunangan tidak perlu disebarkan kerana mungkin akan menyebabkan fitnah. Hubungan pertunangan bukanlah hubungan yang pasti. Ia mungkin berakhir dengan perkahwinan dan mungkin juga akan berakhir dengan sebaliknya. Oleh itu, ia menjadi 'maslahah' kepada kedua belah pihak dan menjaga hubungan yang sudah terjalin pada peringkat awalnya.

Pertunangan juga bukanlah tiket untuk segala-galannya berbanding perkahwinan yang menghalalkan apa yang dilarang sebelumnya. Majlis pertunangan yang besarnya seakan majlis perkahwinan tidak digalakkan di dalam Islam kerana mungkin akan menyebabkan pembaziran dan kepayahan di pihak lelaki. Sudahlah masyarakat kita hari ini meletakkan harga yang terlalu tinggi untuk hantaran pernikahan di pihak lelaki, inikan pula mahu dibebani lagi dengan majlis pertunangan yang sehebat majlis perkahwinan etc.

Untuk itu tidak perlu kecil hati jika ada kawan-kawan kita yang tidak menyebarkan berita pertunangannya kerana dia sedang berusaha untuk mengikut sunnah Baginda S.A.W seperti yang terdapat dalam hadis di atas tadi. Mungkin anda perlu dan patut berkecil hati jika majlis perkahwinan yang disembunyikannya @ sangka baik sahaja padanya kerana mungkin surat jemputan untuk anda tercicir di pertengahan jalan. Lama-lama kan ketauan juga nanti, tidak perlu berkecil hati yer.

Wallahu'aalam


2 comments:

BiSkUtZ LeMaU said...

Salam ya ustaz..
Selamat Hari Raya Aidil Adha..
Lame tak menjengah ke blog ni..
Wah.. Speaking in london lah ustaz sekarang ni.. huhuhu.. (",)
Lepas ni bolehlah ustaz buat pengajaran bahasa inggeris kat blog ni plak yer.. Untungnya dapat belajar English kat sana..

Ustaz, tubes tu macam LRT ker?

alqasam said...

Salam ust,

Ustaz ke London sambung master atau ambil english courses kat sana. Apapun teruskan menulis.

Related Posts with Thumbnails