-->

Monday, November 12, 2007

Catatan Rindu..

Bismillah..

Jemari sudah lama tidak menari. Gara-gara masa yang menghambat dan kelangkapan yang tidak mencukupi untuk jari mengolah resepi perjalanan diri. Hari ini rasa rindu untuk menulis lagi. keluar awal dan singgah di cyber cafe selepas menghantar anak-anak murid ke sekolah usai mengaji al-Quran bersama pagi ini. Alhamdulillah, anak-anak murid itu kini sudah mampu membaca sendiri. 3 Bulan lalu mereka tidak mengenal Alif, Ba dan Ta. usaha ibu bapa mereka sendiri banyak membantu saya dalam menanam al-Quran di dada anak mereka. Namun di sana masih ramai lagi anak murid lain yang masih belum mampu membaca sendiri. Begitulah aturanNya. Ada yang mudah ada yang susah. Ada yang laju dan pasti ada yang agak perlahan. memang seronok kalau sudah mampu melihat tanaman sendiri mengeluarkan hasil.

Esok pula kelas pengajian lebih mencabar. Satu kelas di al-Manar mosque menanti di temani Tuan Imam besar masjid, Syeikh Ahmad Al-maghribi yang mahir riwayat warsh. Di hadapan kami sekumpulan pelajar-pelajar tempatan dari pelbagai warna dan keturunan. Pengalaman ini tidak sama seperti mengajar anak-anak melayu mengaji al-Quran. CabaranNya lebih hebat. Kenakalan, hiruk piruk dan kepayahan menanti namun ia amat menyeronokkan. Setiap malam yang berlalu pula kaki melangkah ke setiap ceruk kota London untuk bersama anak-anak malaysia-England yang dahagakan pengajian al-Quran dan Fardhu ain.

Sebentar lagi, masa kerja akan bermula. Melayani karenah pelanggan yang pelbagai bangsa yang mana pelanggan utamanya adalah penduduk setempat dan luar negara yang amat meminati masakan malaysia-Indonesia-Singapura. Pelanggan melayu yang datang boleh dibilang dengan jari sahaja. Kesukaran yang amat sangat apabila melayani pelanggan yang berkulit gelap. Bahasanya agak pekat dan kasar menyebabkan terkadang terbakar juga hati kecil ini. Namun inilah pengalaman berharga yang saya perolehi di sini. Rekod bahasa inggeris saya semenjak zaman purba kala memang agak teruk. Harapnya dengan pergaulan seperti ini mampu meningkatkan penguasaan bahasa saya.

Petang ini, pulang dari kerja kaki akan mengikuti kelas pengajian di Sels College. 2 jam sehari dan 3 kali seminggu. Saya di tawarkan oleh seorang yang pemurah untuk mengikuti pengajian English corse di situ. Dari siapa? Pemilik kolej itu sendiri yang menawarkannya. Berkat bantuan Uncle Hulaimi akhirnya Datuk Yunus Rais dengan selamba mengatakan "Well come to my college, kamu orang melayu terakhir yang saya beri percuma". terkejut saya mendengarnya. Kini sudah 2 minggu saya menjadi penuntut di Sels College secara rasmi. Pengajian memang memberangsngkan. Hanya 4 orang di dalam satu kelas membuatkan saya tidak segan untuk bertutur kerana baki yang 3 juga sama level dengan saya. Tetapi kira saya yang paling teruk berbanding yang tiga. Kini niat kedua saya datang ke sini telah Allah perkenankan. Hanya mahu atau tidak sahaja yang bakal menghalangnya.

Pejam celik masa berlalu begitu pantas. keluar pagi jam 8 pagi dan pulang sekitar jam 11 malam setiap hari membuatkan laman ini seolah-olah sudah kematiannya pemiliknya. Keberadaan saya di sini mungkin sudah tidak lama. Pengajian hujung minggu (kitab hadis 40) bersama komuniti melayu di Hendon, Ealing dan Brent sudah masuk hadis yang ke 16. kelas semalam lebih bermakna kerana Us. Erfi Nor (pegawai khas agama JPM London) turut serta menjadi mentor. Moga dapat diteruskan pada masa-masa mendatang. Ilmu di dada tidak banyak. rasa sudah habis dicurahkan semuanya. Tidak sabar untuk pulang ke Cairo semula untuk mengisi kekosongan yang amat banyak. Kekurangan bahan dan kitab di sini membuatkan saya sedikit sukar untuk mencari rujukan dan menjawab persoalan2 yang di ajukan.

Sekian sahaja catatan kali ini. Bas pun sudah kelihatan. Kaki terpaksa berlalu pergi. Salam mahabbah untuk semua. Ana Uhibbukum Fillah..

Wassalam

2 comments:

Ibnu Ali said...

Assalamualaikum

Bagaimana perhimpunan BERSIH di MSD London? jadi ke?

MOHAMAD FAIRUZ BIN TAMJIS said...

wsalam..jadi tapi tak ramai yang hadir..tak seperti di Kuala Lumpur gamaknya

Related Posts with Thumbnails