-->

Tuesday, August 04, 2009

Dakwah Non-Muslim

Bismillah. Alhamdulillah. Wassolatu Wassalamu Ala Rasulillahi Wa Bakdu,

Sunyi sepi sesebuah blog kemungkinan disebabkan kematian yang ampunya blog atau semangat menulisnya yang sudah pergi. Namun demikian, bagi blog ini kesepian yang melandanya bukanlah kerana kematian adminnya walhal adminnya masih hidup segar bugar. Bukan juga kerana kehilangan semangatnya alhasil penulis ini masih bersemangat dengan ide-ide di kepalanya. Akan tetapi semua itu kerana penyakit M A L A S yang ganas menyerang seperti H1N1 mudah merebak (hati-hati) dan akhir-akhir ini semakin gila membunuh.

selesai membina dan mengislah beberapa buah blog teman dan persatuan akhirnya blog sendiri terbengkalai. Tersentak dengan sapaan sinis Ibnu_Ali, baru disedari sudah sebulan lebih blog ini tidak di isi. Maafkan saya (sekiranya) blog ini ada peminat yang datang membuang masa di sini.

Saya sekarang ini sedang membuat sedikit kajian yang bakal dibentangkan insyaallah di Fiesta Thaqafi anjuran BKPJM 15 & 16 Ogos yang akan datang. Tajuk yang diberikan adalah bersifat semasa berkaitan dakwah Islam kepada Non-Muslim. Ibnu_Ali dahulu pernah membangkitkan persoalan berkaitan nasib convert muslim (muallaf) di Malaysia yang agak terbiar dan tidak ditangani secara baik dan berkesan. Peranan gerakan Islam terutamanya PAS juga dilihat belum maksima dalam memperjuangkan isu itu secara bersungguh. Akhirnya mereka (muallaf) kembali kepada asal aqidah mereka atau yang lebih teruk menerima pula dakyah agama lain seperti nasrani yang akhir-akhir ini dilihat lebih bersifat menggula-gulakan nilai kasih sayang, ukhwah dan prihatin dalam memperjuangkan nasib orang susah seperti yang dibongkar oleh ustaz Amin yang melibatkan isu sekumpulan pemuda islam yang dijangkiti AIDS dijaga selia oleh gereja kerana tiada pelindungan dan bantuan dari keluarga dan umat islam sendiri.

Tidak sudah isu itu, kini isu dakwah non-Muslim kepada Islam pula menjadi sebutan. Isu pertama tadi sepatutnya ditangani dengan baik terlebih dahulu kerana ditakuti yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran. Walaubagaimanapun, saya mengakui bahawa isu ini juga tidak boleh ditinggalkan begitu sahaja kerana kebenaran ISLAM itu perlu disampaikan kepada seluruh manusia. Menggunakan kaedah Ma La Yudraku kuluhu La Yutraku Kulluhu, maka usaha ke arah menyampaikan Islam kepada seluruh umat manusia perlu diteruskan walaupun sedikit dari langsung terbiar.

Mutaakhir di Malaysia kini, PAS sebagai satu-satunya parti yang memperjuangkan Islam secara keseluruhannya telah mendapat sokongan yang amat mengejutkan oleh warga non-Muslim. Kajian sehingga 1 Disember 2008 menyebut keahlian Kelab penyokong PAS yang di isi oleh warga non-Muslim dari kalangan kaum India dan Cina telah melebihi 30 000 penyertaan. Jumlah itu tidak boleh dipandang remeh justeru PAS memang diketahui umum parti yang memperjuangkan nasib Agama, bukan semata-mata perjuangan bangsa.

Persoalan yang boleh diajukan adalah bagaimana PAS boleh menerima sokongan sebesar itu? Adakah sokongan itu disebabkan oleh kebencian mereka terhadapat UMNO dan BN yang dilihat gagal memperjuangkan nasib kehidupan mereka semata-mata? Sampai bilakah sokongan itu mamapu bertahan? Apakah yang perlu dilakukan bagi mengekalkan sokonga mereka terhadapat Parti dan pejuangan Islam itu sendiri? Adakah langkah-langkah itu sudah dirangka dan serba sedikit kerja pengukuhan telah dilaksanakan? Adakah kita mahu membiarkan mereka selayaknya menjadi penyokong walhal langkah menyeru mereka kepada Islam belum lagi diatur sebaiknya? (Join ISLAM bukan setakat sokong).

Apabila diteliti sebab-sebab sokongan sebesar itu diterima oleh PAS antaranya adalah kerana akhlak dan teladan yang ditunjukkan oleh pimpinan PAS itu sendiri terutamanya YAB Tuan Guru Nik Aziz. Fakta ini tidak mampu disangkal lagi dengan kehadiran beribu-ribu ahli kelab penyokong PAS bertemu muka dengan beliau bagi menyatakan sokongan secara terbuka. Justeru dilihat soal akhlak dan keperibadian muslim yang ditunjukkan oleh Tuan Guru memainkan peranan penting dalam menarik sokongan non-Muslim kepada Islam.

Perkara ini telah dibuktikan sendiri oleh Junjungan besar Nabi Muhammad SAW yang ketika mana pergi melalui sebuah lorong untuk bersolat dilempar dengan sampah dan celaan dari seorang wanita. Akhirnya ketika pada suatu hari wanita itu tidak kelihatan, Rasulullah SAW segera menziarahinya. Wanita tadi tertarik dengan akhlak yang ditunjukkan Baginda SAW dan menyatakan syahadahnya di hadapan Nabi SAW. Apa yang yang berlaku kepada Tuan Guru hanyalah ulang tayang kepada kebenaran Akhlak dan dakwah yang dibawa oleh Nabi SAW.

Justeru, konsep dakwah dan tarbiyah kepada masyarakat Islam di malaysia terutama para pendokong kebenaran perjuangan Islam perlu dimaksimakan dan diperbaharui konsepnya bukan sekadar melalui usrah dan tamrin yang semakin berkurangan sahaja. Malah ia perlu diperkasa di semua peringkat masyarakat Islam tidak kira pimpinan, ahli, pekedai, saudagar, blogger, ustaz, professional, guru, murid, remaja, dewasa, suami, isteri, keluarga dan seluruhnya. Tanpa meninggalkan sisi-sisi dalam masyarakat Islam, akhirmya akan melahirkan sebuah mujtamak mitahli yang mampu menjadi contoh dan tarikan kepada warga non-Muslim bukan sahaja di Malaysia malah di seluruh dunia.

Proses dakwah dan islah itu juga memerlukan kepada ilmu dan panduan agar selari dengan apa yang diajarkan oleh Islam. Insyaallah, saya cuba masukkannya ke dalam kajian yang bertajuk : Panduan Dakwah Non-muslim, sedaya upaya saya moga-moga ada kebaikan untuk semua. Saya juga mengharapkan dari sidang pembaca dan rakan-rakan jika mempunyai maklumat dan info-info berguna berkaitan yang boleh dimasukkan bersama ke dalam kajian ringkas itu.

Wallahu'aalam

No comments:

Related Posts with Thumbnails