-->

Thursday, May 21, 2009

Rasuah tidak professional

Bismillah, Alhamdulillah, Wassolatu Wassalamu Ala Rosulillah, Wa Ala Alihi Wa Sohbihi Wa Man Waalah.

Di akhir sesi usrah bersama komuniti Rakyat Malaysia yang tinggal di Kota London, saya mengajukan pertanyaan kepada Abang Faizal. "Dalam syarikat tempat abang kerja tu pernah tak abang dengar ada kes-kes rasuah berlaku"? Soal saya kepada kepada Abang Faizal yang bekerja di salah sebuah firma keewangan di kota London (baru meninggal dunia baru-baru ini, moga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya). Jawabnya ringkas, "Tidak pernah!!".

Saya bertanya lagi, "Agak-agak apa sebab mereka tidak buat perkara tu yer." Abang Faizal menjawab, "It's not professional." Mereka mengatakan bahawa rasuah itu tidak professional. Hanya dengan mengatakan rasuah itu tidak profesional, maka kehidupan harian mereka bebas dari rasuah. Itu United kingdom.

Di dalam situasi yang berbeza, di Mesir. Sewaktu membuat urusan untuk mengeluarkan sijil Ijazah, saya terpaksa membayar lebih dari apa yang tercatat di dalam resit pmbayaran, atas alasan kalau mahu sijil cepat diuruskan. Sewaktu naik bas, saya juga sering dan terpaksa membayar lebih dari harga tiket, atas alasan tiada diut kecil untuk dipulangkan. Sewaktu membeli minyak, juga terpaksa membayar lebih untuk 'baksyis' tukang tuang minyak. Banyak lagi tempat yang perlu bayar lebih. Apa itu semua kalau bukan rasuah kecil-kecilan.

Di negara kita Malaysia, banyak kali saya terdengar dari kawan-kawan kontraktor. Nak dapat projek (terutama projek kerajaan) terpaksa isi borang UMNO, ada link baik dengan orang atasan, lepastu kene belanja makan, belanja melancong dan jangan lupa persen akhir keuntungan 20%. Sebab itu kos membina sebuah sekolah di Malaysia terlampau tinggi dengan adanya dua tiga tangan rakus seperti ini. Harga kos membina sekolah 1 juta akan naik jadi berlipat kali juta atas tangan-tangan kotor ini. Kalu tidak pun akan jadi sekolah-sekolah tidak cukup sifat yang terbang atap ditiup angin dan luluh simen ditimpa hujan atas alasan nak jimat kos untuk suap orag-orang tertentu. Apa ini semua kalau tidak Rasuah namanya.

Sewaktu saya di tahan kerana memandu laju dan potong 'barisan' (Q), saya di tahan pihak polis. Lalu ditanya kenapa laju dan mengapa memotong. Awak kene saman ni, kata abang polis tu. Saya mintak maaf. Maaf, maaf juga katanya. Kalau bayar di kaunter ni kene 300 ratus ni (Maksudnya kalau bayar dengan saya agak murah sikit la). Apa semua ini kalau tidak rasuah namanya.

Indeks rasuah di Malaysia terus meningkat. Kajian dari Transparency International (TI) menyatakan bahawa malaysia menduduki tangga ke-39 (tahun 2003) jatuh tangga ke-49 (tahun 2006), ke-43 pada (tahun 2007) dan semakin jatuh ke tangga 47 pada tahun 2008 dari 179 negara yang disenaraikan. Sila rujuk http://www.transparency.org/policy_research/surveys_indices/cpi/2008. Apa yang menarik untuk dinyatakan adalah negara-negara majoriti Non Muslim menduduki tangga-tangga teratas dalam ranking yang dinyatakan oleh Badan bebas dunia ini (Transparency International). Denmark, Newzealand, Sweden dan Singapore menduduki tempat teratas, atau disebut paling telus dan bersih rasuah. Kenapa, Alasannya mungkin sama dengan jawapan Almarhum Abang Faizal, "It's not professional.!!"

Rasuh di dalam Islam telah diharamkan dengan dalil Al-Quran dan Hadis yang jelas. Rasuah bermaksud mendapatkan sesuatu kebebasan, kontrak atau keistimewaan (favours) daripada seseorang individu atau pihak-pihak tertentu yang mempunyai kuasa selepas (atau dengan cara) memberi wang, hadiah, keraian, keistimewaan dan sebagainya kepada pihak-pihak tersebut.

Sebagai contoh, seseorang yang sah bersalah atau menyalahgunakan kuasa; telah menghadiahkan sejumlah wang tertentu kepada seorang hakim demi memastikan tidak berlaku apa-apa jatuhan hukaman yang berat di Mahkamah.

Firman Allah Taala yang mengharamkan Rasuah :

وِلاَ تَأْكُلُواْ أَمْوَٰلَهُمْ بَينَكُم بِالْبَاطِلِ وَتُدْلُواْ بِهَا إِلىَ الْحُكَّامِ لِتَأْكُلُواْ فَرِيقًا مِّنْ أَمْوَالِ النَّاسِ بِاْلإِثْمِ وَأَنْتُمْ تَعْلَمُونَ

Maksuanya : “Dan janganlah sebahagian daripada kamu memakan harta sebahagian yang lain di antara kamu dengan jalan yang batil dan (janganlah) kamu membawa (urusan) harta itu kepada hakim, supaya kamu dapat memakan sebahagian harta benda orang lain itu dengan (jalan berbuat) dosa, padahal kamu mengetahui.” (Surah al-Baqarah : 188)

Hadis yang jelas-jelas mengharamkan rasuah adalah hadis Nabi SAW yang berbunyi:

لَعَنَ رَسُولُ اللهِ الرَاشِيَ وَالْمُرْتَشِيَ فِي الْحُكْمِ

Maksudnya : “Rasulluah s.a.w telah melaknat pemberi rasuah dan penerima rasuah dalam penetapan keputusan (pemerintahan, pentadbiran, kehakiman dll)” [Riwayat at-Tirmudzi, 3 / 622 : Imam at-Tirmudzi berkata : Hadith Hasan Sohih]

Kedua-dua pihak adalah dilaknat dalam hal yang melibatkan rasuah. Rasuah haram jelas di dalam Islam, akan tetapi mengapa negara-negara majority umat Islam menduduki tangga terendah atau menjadi pengamal-pengamal rasuah yang tertinggi di dalam pelbagai bidang menurut statistik rasuah antarabangsa. Sila rujuk Transparency International 2008

Negara islam yang paling baik adalah United Arab Emirates. Itupun dalam kedudukan ke-35. Begitulah akibatnya apabila Agama hanya jadi permainan dan ritual semata-mata. Pembangunan harus selari dengan Islam. Membangunlah bersama Islam Rohani dan Jasmani.

Wallahuaalam...

[+/-] Selengkapnya...

Friday, May 08, 2009

Sedikit Perubahan

Bismillah, Alhamdulillah, Wassolatu Wassalamu Ala Rosulillah, Wa Ala Alihi Wa Sohbihi Wa Man Waalah.


Sudah lama merancang mahu ubahsuai konsep blog. Alhamdulillah, setakat ini saya berpuas hati dengan konsep yang telah ada. Moga diberi kekuatan untuk sentiasa update dan memberi yang terbaik untuk pembaca.

Saya melihat kebanjiran blog yang pelbagai ragamnya. Menulis di blog perlu berhati-hati. Segala yang tercatat pasti akan memberi impak dan kesan. Paling tidak kesan Roqib dan Atid. Mereka mencatit apa yang kita catat. Itu yang pasti. Kesan lain mungkin akan merosak ukhwah. Mungkin akan merosak jamaah. Lebih parah lagi jika memporak perandakan ummah. Kita akan dapat saham. Jangan lupa.

Saya cuba tambahkan beberapa links dalam blog ini. Yang pertama Link Fatwa(Soal Jawab Agama). Bukan saya yang nak berfatwa. Saya cuba untuk menterjemah laman fatwa darul ifta’ Mesir. Sedikit-sedikit. Moga ada manfaatnya. Kalau ada yang ingin bertanya juga saya akan cuba untuk menjawab. Kalau tak dapat, saya tanya orang lain. Ini proses latihan bagi saya di samping buat apa yang mampu untuk ummah.

Kedua, laman artikel pilihan. Dahulu saya tidak suka ‘copy n paste’. Fikir-fikir bagus juga kalau ‘copy n paste’. Tidak salah. Kita sebarkan apa yang benar. Paling tidak boleh menyumbang memperbanyak bahan di internet. Semakin banyak bahan yang berulang, semakin tinggi kekerapan untuk ia ditemukan oleh pembaca.

Ketiga, Karya Kreatif. Saya tidak berapa kreatif. Dulu ada buat juga, cuba-cuba. Sekali buat ambil waktu terlalu panjang. Nampaknya bakat saya memang tak seberapa. Jadi saya cara. Saya akan tolong sebarkan karya orang lain secara percuma. Paling tidak kalau saya tak mengarang ada karangan orang lain yang saya sebarkan.

Keempat, ruangan galeri. Sebelum kahwin bagai nak gila saya bergambar. Lepas berkahwin nafsu bergambar dah berkurang. Tapi saya akan cuba upload gambar-gambar lama yang mungkin sahabat-sahabat cari dan perlukan. Pada saya ada lebih kurang 15 Gigs gambar tidak termasuk gambar-gambar dalam laptop yang dicuri orang.

Kelima, Video. Saya cuba kumpulkan video-video pilihan dalam internet. Ada masa saya akan upload bahan-bahan dan materi untuk presentations kalau kawan-kawan mahukan.

Yang terakhir, ruangan links. Saya cuba kumpulkan semua link-link yang saya suka dan bermanfaat. Kalau anda berminat anda juga boleh layan sama. Yang lebih penting dalam ruangan ni ada live al-jazeera. Sambil layan internet, boleh lah dengar-dengar bahasa foshah. Di luar sana tidak banyak peluang nak dengar arab foshah dari mulut arab. Yang ada hanyalah bahasa pasar yang berleluasa.

Time politik sedang kacau bilau ni, berhati-hatilah di jalan raya. Pandulah dengan berhati-hati. Jangan sampai lupa arah tuju dan destinasi. Jangan lupa akhlak dan panduan yang Allah beri. Moga kita semua selamat.

wassalam.


[+/-] Selengkapnya...

Monday, May 04, 2009

Cari Majlis Ilmu = Cari Ketenangan?

Bismillah, Wassolatu Wassalamu Ala Rosulillah, Wa Ala Alihi Wa Sohbihi Wa Man Waalah,


Alhamdulillah, hari ini dapat juga saya menghadiri kelas pengajian Syeikh 'Alak di Masjid Syeikh Abdul Aziz. Setelah sekian lama tidak mengikutinya, hari ini terpanggil juga di hari kawan-kawan lain sibuk untuk menghadapi peperiksaan. Sehari dua ini saya rasa gelisah. Entah kenapa jiwa ini tidak menentu. Tapi setelah balik dari pengajian tadi rasa sedikit tenang. Mungkin itulah tanda bahawa dah terlalu lama rohani ini tidak mendengar nasihat dan akal ini tidak diisi dengan pengisian ilmu. Maka benarlah hadis Nabi SAW yang berbunyi [ (1) Sila Lihat di akhir artikel]

Maksudnya : Tidak akan berkumpul sesuatu kaum itu di salah satu rumah Allah, membaca kitab-kitab Allah dan mempelajarinya di antara mereka, kecuali akan diturunkan kepada mereka ketenangan dan dilimpahkan kepada mereka rahmat, dan mereka akan dikelilingi oleh para malaikat (yang mendoakan), serta Allah Taala akan menyebut-nyebut mereka kepada makhluk disisi-Nya.

Allah Taala akan mengurniakan dengan ketenangan kepada sesiap yang menghadiri majlis zikir dan majlis-majlis ilmu dengan penuh keikhlasan. Itu janji Nabi. Tapi kalau sesiapa tidak rasa tenang selepas menghadiri majlis ilmu, maka bolehlah koreksi diri, mungkin ada sesuatu yang tak kena dengan niat kita. Atau ada adab-adab menuntut ilmu yang kita tidak jaga.

Untuk makluman kawan2 di Iskandariah. Majlis ilmu di masjid Abdul Aziz berlangsung setiap hari kecuali khamis dan jumaat. Untuk bulan Jun pula ada suatu kejutan akan dilakukan , kata Syeikh 'Alak. Kelas pengajian musim saifi kali ini akan di isi sendiri oleh para masyaikh kita dari Al-Azhar. Antara yang akan di ajarkan nanti adalah Qawaid Fiqhiah, Usul Fiqh, Bahasa Arab (Nahwu was Sorf) dan juga syubuhat wa rudud fil Islam.

Saya pasang niat untuk ikuti kesemuanya. Kelas dijalankan pada waktu maghrib sehingga selepas isyak. Jadi siap-siaplah susun jadual persatuan agar tidak berlaku sebarang pertembungan. Saya tidak akan ada kompromi lagi jika ada pertembungan kerana ini peluang terakhir saya sebelum pulang. Moga Allah Taala kurniakan dengan kekuatan.

Kelas di Qortoba juga akan saya sambung insyaallah dalam waktu terdekat. Saya sudah lama cuti. Banyak duduk di rumah kerana Isteri tidak berapa sehat. Isteri cakap mungkin ini pembawakan budak. Baby is coming, so I get ready to be a 'papa' & doing all my wife duty. I learn and try to be the best husband and papa as i can. Huh, It's not easy to be a papa. You can't imagine what I said. Lets be a trial papa before we become a real papa ( not real madrid) . I use to be a trial papa when i was in London. It was a useful experiences.

Ilal Liqak, wallahu'aalam.

Foot Note :

1. Hadis (1) :


[+/-] Selengkapnya...

Saturday, May 02, 2009

Open Letter To My beloved Tuk Din & Family In UK

Assalamualaikum...


For TukDin & All Family there.. we hope all of you are fine and under Maghfirah & Inayah from Allah Taala.. Ameen

Firstly, I am so sory because I late to reply your masaage. I just remember about your message (in my buku tamu) when my wife remine me after she read your message in her shoutbox. She said : Abang, Tukdin sent me a 'warning message'. You should reply him as fast as you can!! :)

2ndly, For your informations, Fairuz jr. will be born insyaallah next november. We hope your doa's always may Allah make it easy and the baby may join us travel to UK next time insyaallah. :)

3rdly, I am really shocked when i heard about arwah Abang Faizal. May Allah bless him. I got the news from abang Irfan and get a full story from Abang Rashid when when we meet in Yahoo Messenger. We did a little kenduri arwah here and always pray for him. We all know that he is a verry good person in his life.

4thly, I miss all of you and hope can meet all of you again. When Manchester Utd beat Arsenal one nil yesterday, i smiled in myself and keep thinking especially you and fauzi. I can mention how frustrated you two are.. hehehe. But never mind Tukdin, you have one more opportunity next week. See u at Emirates Stadium.

5thly, How about kak nurul. Is the baby coming yet? How about manja? How about Fauzi? and how about the most important person Aunty Midah? Hope those always smile and still courageous as arsenal's supporter. Feel Arsenal in our blood :)

Sorry lah tukdin..lama tak menulis and berbual dalam bahasa inggeris ni.. hope u can add me in your yahoo messenger http://messenger.yahoo.com/ so we can keep in touch all the time insyaallah..

Salam rindu from cairo Egypt..

Fairuz & Maria

[+/-] Selengkapnya...

Related Posts with Thumbnails