-->

Wednesday, November 29, 2006

Alat bantuan mengajar...

Bismillah...

Saya ni jenis tak berapa pandai nak berceramah. Kalau orang jemput bentang kertas kerja, diskusi kitab ker atau jadi pengisi sesuatu slot, tentu saya akan tanya dah tak de orang lain ker. Jika dah tak de, insyaallah saya tak bermasalah untuk mengisinya. Bukan apa, saya ni masih kechek dan masih jihil dalam bidang ilmu yang sangat luas ni. Jika ada ustaz-ustaz lain yang lebih alim dari saya, saya dengan seluasnya melorongkan high way agar di isi oleh ustaz berkenaan.

Namun apabila saya mengisi sesuatu slot, saya agak cerewet. Ye, memang agak cerewet kerana saya dah kata tadi saya memang tak pandai berceramah. Apa yang cerewetnya?? Nak tahu?? Saya tak mahu isi slot tersebut kalau tak de sebuah projektor untuk saya gunakan. Haaa..cerewet tak?? Ye lah, saya dah kata tadi, saya jenis orang tak pandai nak berceramah, jadi terpaksala guna alat bantuan mengajar dengan sebaiknya. Berbanding kalau anda sudah pandai dan berbakat mengajar dan berceramah, buat apa perlukan alat bantuan mengajar ni kan.

So, sejak bila saya mula cerewet?? Haa.. Kisahnya bermula di sini...

Saya pernah membaca suatu fakta yang amat mengejutkan :

" Pengajian tanpa alat bantuan mengajar (sangat luas maksudnya) hanya mampu memberikan kesan maksima sehingga 40% sahaja kepada sidang pendengar." - Buku Motivasi Membina Karisma.

Saya berfikir panjang. Kenapa pulak kan macam tu. Takkan 40% sahaja. Mana pergi yang 60% lagi. Bagaimana nak capai ke tahap maksimum dalam penyampaian. Saya berfikir lagi, jika jenis saya yang tak berapa pandai berceramah ni lagi lah teruk agaknya. Mahu tinggal 20% sahaja. Lalu kata si penulis baki lagi 60% akan diperolehi dengan menggunakan semaksima mungkin alat bantuan mengajar. Maknanya, kalau kita cakap 100 patah perkataan, yang mampu diterima dengan baik hanyalah 40 perkataan sahaja jika kita tidak gunakan alat bantu mengajar!!! Mana nak sampai maksud macam tu...

Saya tidak berpuas hati dengan maklumat tersebut. Lalu saya ajukan persoalan tersebut kepada kawan saya di tanah air. Beliau mengambil jurusan Pendidikan dalam skop Pengajian Islam di University Malaya. Ditambah pula, ada satu paper yang diambil olehnya membentangkan berkenaan konsep alat bantuan mengajar moden dan aplikasinya dalam pendidikan. Wah, jawapan yang saya terima lebih mengejutkan. Katanya, di zaman serba moden ni jika kita hanya mengajar dengan tangan kosong tanpa berinteraksi dengan teknologi yang telah dicaipa, maka seolah-olah kita amat ketinggalan zaman. Duduk bawah tempurung katanya. Katanya lagi, sekarang ni, khutbah jumaat kat Malaysia pun dah pakai Slide Show tau!!!

Tersentak saya dengar jawapan tersebut. Emm...fikir punya fikir maka 70% saya mula percaya dengan fakta tersebut. ye lah secara logik akal pun saya fikir, kalau kita berdiri di depan tanpa sebarang alat bantuan seperti mic, rostem dan lain-lain alat, tentulah teruk kesannya. Okelah, kalau ada mic, rostem dan kitab pun sebagai contoh, pendengar sudah tentu mempunyai medan penglihatan yang terhad. Pandang-pandang muka penceramah, tunduk, pandang rostem, pandang kawan sebelah, pandang penceramah lagi, kemudian tunduk, kemudian tawadduk dan seterusnya tertiduk...Yang berceramah pun silap-silap boleh tertidor kalau macam ni..

Maka saya mula membayangkan, alangkah baiknya jika saya yang tak berapa pandai berceramah ni mampu memperbaiki kelemahan dan kekurangan yang ada dengan memaksimakan penggunaan alat-alat moden bantuan mengajar yang antaranya sudah ada di depan mata. Lalu langkah pertama cuba saya buka. 2 tahun lepas, sewaktu program Islamic Circle untuk mahasiswa baru, saya mula mempraktikkan penggunaan tayangan dan slide show yang saya download di internet. Saya tak buat pun. Cuma buka dan paparkan sahaja bersesuaian dengan tajuk yang dibentangkan.

Kesannya, amat memberangsangkan. Terbeliak mata budak-budak ni. Tiada pula yang tertidor. Respon yang diberikan juga amat baik dan mungkin itu kali pertama dan langkah permulaan yang baik bagi diri saya yang kechek ini. Saya mula memikirkan untuk membuat lebih dari itu.
Saya cuba mempelajari program-program yang boleh digunakan untuk tayangan dan presentations. Antaranya, Power Point, Ulead Video Editor, Movie Maker, Flash, Swish dan banyak lagi yang boleh membantu. Ditambah dengan Lap Top yang sedia ada dan Internet yang sentiasa syaghal membuatkan saya lebih berminat dengan "Bid'ah hasanah" baru ni. Kat rumah Johor pulak tu ada projektor sumbanagn MAIJ, so semakin kuat lagilah kemahuan saya untuk mendalami bidang ini kerana ada tempat untuk melempiaskan hasil pembikinan.

Sebenarnya ada lagi faktor yang membuatkan saya cerewet macam ni. Sewaktu mengikuti program Anjuran Kersani Training Centre di Pekan jabi Segamat, juga 2 tahun lalu selaku fasilitator jemputan, saya amat teruja dengan modul-modul yang dibentangkan di situ. Program tersebut untuk pelajar-pelajar sekolah menengah seluruh Malaysia. Apa yang meneriknya, semua modul yang dibentangkan menggunakan projektor dan pengisian slide show-slide show menarik lagi memberangsangkan. Dari situ saya lihat satu anjakan paradigma yang dalakukan dan kesannya amat positif serta menggalakkan. Saya pulang ke Mesir dan mula mencuba untuk praktikkan apa yang saya lihat di sana.

Kemudian saya berfikir, kalaulah ustaz-ustaz yang pandai berceramah dan berbakat dalam penyampaian mampu menggunakan teknologi yang hebat ini, tentunya ia lebih menarik. Apa tidaknya, bakat penyampaian yang sudah ada ditambah dengan alat bantuan mengajar yang serba canggih pastinya membuatkan penyampaian lebih menarik dan hasil penerimaan pendengar mencecah sekurang-kurangnya 80-90 % dari takuk 40% tanpa alat bantuan mengajar!!!

Hemm..kalau macamtu..ayuh, apa tunggu lagi?? Anjakkan paradigma...kita berubah dari sistem yang statik ke dunia baru teknologi yang amat mempesonakan ini..!!!

P/s :

1) Pastikan selepas ini persatuan-persatuan kaya yang telah menyumbang untuk dana Syaqah PMRAM mengumpul dana bagi pembelian projektor untuk kegunaan persatuan masing-masing.

2) Galakkan ahli untuk mempelajari teknologi yang menokok nilai tambah seorang ustaz/ustazah. Contohnya teknologi alat bantuan mengajar yang saya sebutkan tadi.

3) Pastikan selepas ini tanya kepada pengisi slot yang dijemput : Adakah ustaz/ustazah perlukan projektor??

4) Jemputan sebagai penceramah atau pengisi slot perlulah diawalkan agar pihak yang dijemput mampu menyediakan sedikit alat bantuan mengajar walaupun sehelai "hand out"

5) Jangan jemput saya kerana saya tak pandai berceramah ler...

Wallahu'aalam

[+/-] Selengkapnya...

Tuesday, November 21, 2006

Alhukmu 'Ala Syaien Far'un 'An Tashauwurihi

Bismillah...

Hari ini ada orang bertanya kepada saya tentang hukum melabur di ASB. Saya terkedu sementara bagaimana nak menjawab persoalan tersebut. Lalu saya katakan saya tidak bisa menjawabnya kerana saya memang tidak tahu apa hukum ASB secara detail dan kenapa. Yang saya tahu ia tidak boleh disertai dan ada kaitan dengan pelaburan yang dijalankan oleh pihak penaja ASB tersebut.

Lalu saya keluar tadi sambil memikirkan betulker tindakan yang saya buat tadi. Dan jawapan yang saya terima hasil penakkulan tadi ialah "benar". Kalau kita tidak tahu kenapa malu untuk berkata "saya tidak tahu". Untuk menghukum sesuatu perkara yang besar bukannya mudah. Terutamanya perkara yang kompleks seperti ASB, ASN, BSN, KWSP, BSN, Takaful Nasional dan lain-lain badan kewangan yang ditubuhkan. Ia memerlukan suatu kajian menyeluruh dan bersepadu kemudian barulah kita boleh meletakkan hukum yang tepat mengenai perkara tersebut.

Kaedah Fiqhiyah menyatakan : الحكم على الشيء فرع عن تصوره Alhukmu 'Ala Syaien Far'un 'An Tashauwurihi.

Untuk menghukum sesuatu perkara, kita perlu mendapatkan gambaran yang sempurna dan menyeluruh. Bukan hanya memandang kepada nama atau apa sahaja yang bersifat juzuk (sebahagian) dan kemudian terus sahaja menghukum!!

Bayangkan tadi, jika saya mengatakan kepada si penanya bahawa pelaburan (saham) itu dibenarkan di dalam Islam. Lalu saya menyimpulkan bahawa ASB (Amanah Saham Bumiputra) diharuskan atas dasar namanya yang bertepatan dengan ajaran Islam. Sesat la orang macam tu.
Apa yang saya nak bawa kat sini, tidak salah kita katakan "kita tidak tahu" buat sementara. Jangan main nak jawab jer bila orang tanya. Kita akan dipersoalkan dengan apa yang kita fatwakan atau apa yang kita hukumkan kelak. Sifat ni memang susah. Maklumlah, malu nak kata "tak tahu" ni. Ustaz lah katakan. Nak kata tak tahu, orang kampung kata apa pulak ustaz ni, belajar lama-lama kat Mesir, soalan ciput macam gini pun tak boleh nak jawab. Itu biarlah, orang nak kata. yang penting kita menjaga amanah ilmu. Amanah yang akan dipersoalkan di hadapan Allah SWT kelak.

Kemudian, kalau dah kita jawab "tak tahu" takkan lah kita nak berdiam diri sahaja kan. Cari la jawapannya lepas tu. Buat study sikit. Tanya orang lain ker. Bukak kitab ker. Apa sahajalah. Agar kita naik ke satu peringkat peringkat yang dinamakan "tahu". Tak rugi kan macam tu.

Oklah, untuk jawapan kepada persoalan tadi, di sini saya bawakan sedikit pandangan Ust Zaharuddin Abdul Rahman dengan sedikit kajian yang di bawanya :

Hukum ASB adalah haram dan perlu dikeluarkan simpanan yang berada di ASB atas sebab-sebab berikut :

A) Pelaburan ASB ke tempat-tempat yang tidak syarie melebehi 30% seperti :-

1) 37.30 % ke Maybank ( perbankan Ribawi yang haram)
2) 1.11 % ke Commerce asset holdings berhad ( Syarikat konvensional)
3) 1.07 % ke British American Tobacco berhad (Syarikat rokok yang memudaratkan)
4) 0.89 % ke Malaysian National Reinsurance Berhad ( Insuran konvensional)

B) Di dalam Islam (pandangan mazhab syafie), aqad pelaburan (mudharabah) tidak membenarkan jaminan oleh pihak penerima modal di atas segala kerugian yang ditanggung. Akan tetapi ASB telah mendapat jaminan oleh pihak Kerajaan(PNB). Jadi sudah berlaku kesilapan dari segi aqad yang dibina. Ia telah difatwakan oleh Majma' Fiqh Islami atau OIC Islamic Fiqh Academy dalam konvensyen ke 9 bahawa jaminan modal hanya dibenarkan jika ia datang dari pihak ketiga dan dengan syarat ia tidak dimasukkan di dalam kontrak mudarabah.

C) Banyak lagi institusi kewangan lain yang menawarkan khidmad pelaburan yang halal.
Walaupun demikian, ada beberapa pandangan yang menyatakan ASB halal untuk disertai seperti pandangan Majlis Fatwa Negeri Perak, Negeri Sarawak dan beberapa pandangan lain yang melihat bahawa pelaburan ASB ke tempat HARAM hanya sekitar 30%. Oleh itu dibolehkan dengan sebab pelaburan ke tempat yang HALAL melebehi peleburan ke tempat yang HARAM.

Begitulah serba sedikit maklumat yang saya perolehi hasil sedikit pembacaan dan perbincangan yang dibuat. Di sana sebenarnya ada banyak lagi pusat-pusat pelaburan yang menjanjikan pulangan modal yang besar dan nyata halal berbanding ASB. Anda boleh rujuk ASNITAR, HPA Holdings (syarikat perubatan Islam) dan lain-lain badan yang membuka ruang untuk pelaburan.

Dan pelaburan yang paling untung sebenarnya ialah apabila anda sendiri yang melaburkan wang anda untuk perniagaan anda sendiri. Sekian untuk renungan.

Wallahu'aalam..

Rujukan :

[+/-] Selengkapnya...

Friday, November 17, 2006

Apabila Notebook & Internet sudah berada di depan mata...

Bismillah...

Sudah lama menantikan saat ini. Duduk di hadapan sebuah Note Book dengan big perfomance dilengkapi dengan kemudahan internet. Bagi yang tidak memikirkannya mungkin akan rasa biasa. Tetapi bagi saya, rasa syukur yang tidak terhingga dengan kurnian 2 nikmat yang amat berharga ini.

Apa tidaknya. Pertama, kerja-kerja saya mudah untuk saya selesaikan. Kerja-kerja yang memerlukan kapasiti memory (ram) yang tinggi (sekarang 1G) dan processors yang lebih laju (sekarang Centrino Duo 1.66) amat memuaskan hati. Tiada lagi sangkut-sangkut, tiada lagi istilah hank dan semuanya berjalan lancar. Uled Video Editor 10 dan Adobe Photoshop cs ME dirasakan seperti membuka microsoft word 2003 sahaja ('ala sabil at-tarfi wal mujamalah) heeheehe...

Keduanya, tiada lagi masalah meminjam pc orang lain. Sebelum ni sampai present kat alex pun terpaksa meminjam Lap top orang lain (nasib baik ahli bait, tapi segan la jugak kan) Saya ni jenis suka bawak lap top pegi sana sini. So, sekarang ni tak perlu meminjam lagi. Kalau bahasa kasarnya inilah isteri pertama saya. Ke sana dan ke mari bertemankannya, hehhe...

Ketiganya, perhubugan, maklumat dan segala yang berkaitan dengan kerja-kerja saya semakin mudah diakses dari bilik saya sendiri tanpa perlu lagi ke cc (ada bau rokok, bising, mahal dll) dan ke rumah johor. Itulah namanya information technology. Kalau sekarang ni, maklumat boleh disampaikan dengan pantas dan boleh dicari dengan hanya menekan beberapa kekunci berkaitan.

Jiran-jiran di Zahrak jemputlah datang ke rumah dan tak perlu ke cc lagi. Khidmat percuma untuk anda. Kami menyediakan perkhidmatan 4 Pc serentak. Tiada sesak-sesak dan sesak nafas lagi. Jangan malu-malu.

Sebenarnya, kesemuanya ini telah saya rasai beberapa bulan lalu. Namun telah diuji oleh Allah Taala dengan ditarik sementara waktu untuk memberikan saya merasai kepentingan 2 nikmat ini. Sekarang saya telah merasai semamangnya nimat ini harus disyukuri dan digunakan dengan sebaik mungkin bukan disalah gunakan.

Keempatnya, mudah untuk edit my site : http://www.afais.blogspot.com/. Sebab idea ni kekadang datang dan kekadang pergi. Time ada idea nak menulis tak de tempat. Time dah ada tempat idea pula dah lari dari kepala. Kalau ada pc dan internet kat rumah ni, bangun-bangun tidur terus sahaja onkan pc dan buat apa yang patut. Apabila idea datang terus sahaja menulis dan uploadkan ke alam internet. Jadi tidaklah rasa kerugian idea.

Bagi sesetengah tempat saya melihat (pandangan peribadi) teknologi ini telah disalah ertikan. Saya tidak menafikan bahawa teknologi ini ada membawa sedikit kerosakan budaya dan memang ada negatifnya. Namun Medan ini amat banyak manfaatnya berbanding dharar yang dibawanya. Selagi kita memandang negatif teknologi ini, selagi itulah kita tidak mampu menggunakan teknologi ini sehingga ke tahap maksimum. Ahli dilarang dari mempunyai ishtirak manzili. Bagi saya itu amat menekan dan bukan jalan penyelesaian kepada masalah yang timbul. Kita perlu positif. Kejutan budaya pasti ada, tetapi yang paling penting cara bagaimana kita mengatasinya bukan dengan menyekat kemudahan yang ada sehingga kita dilabel syadid tak bertempat.

Cabaran semasa memerlukan kita terlibat secara aktif dalam teknologi ini. Bukan setakat dengan menyebar maklumat melalui blog, YM, GT, email dan lain-lain alat sebaran. Kita perlu lebih dari itu. Di sana ada forum-forum songsang yang membawa salah faham masyarakat. Di sana ada web-web yang memburuk-burukkan Islam. Di sana ada pelbagai lagi ragam yang merosakkan pemikiran berbilion-bilion pegguna internet di seluruh dunia yang kita perlu memainkan peranan untuk membersihkannya. Kalau tidak dapat semua jangan terus dibuang segala-galanya. Ma la yudraku kulluhu la yutraku kulluhu.

Semuanya kalau kita tidak tidur bersama teknologi ini manakan dapat mengetahui kerosakan yang dibawanya. Kalau nak harap menggunakan internet hanya di cc saya jamin yang pergi ke cc hanya untuk urusan peribadi. Buka emial, hantar email, buka berita, buka web dan lain-lain. Di samping sedikit-sedikit menambah pembacaan yang terhad berbanding jika teknologi ini ada dihadapan mata seperti di rumah gamaknya.

Ayuh kita bergerak bina positif thinking dan buang yang negatif jauh-jauh. Dunia internet menanti kehadiran anda untuk membawanya ke medan cahaya kebenaran jelmaan Islam.

Wallahu'aalam...

[+/-] Selengkapnya...

Monday, November 13, 2006

Muhasabah...

Bismillah..

Sudah lama tidak mengedit blog. Semuanya gara-gara itu dan ini yang membuatkan diri rasa malas dan tiada idea untuk menulis. Di sini sekadar hanya mahu memuhasabah diri :

Berapa kali tidak Solat berjamaah minggu ini??
Istighfar 1000 kali adakah dilaksana??
Selawat 1000 kali sudah dilupa??
Tahlil 1000 kali bila nak mula??
Puasa 6 dah setel ke belum??
Baca al-Quran sejuzuk sehari mampu ker selepas ramadhan ini??
Membaca buku setiap hari adakah dijadikan kewajipan....??!!!


MUHASABAHLAH...

Wallahu'aalam...

[+/-] Selengkapnya...

Related Posts with Thumbnails